Fåvang Elektro AS

Skal du bytte el-materiell? Her er 5 gode tips

Om du skal pusse opp, renovere hele boligen eller bare bytte ut el-materiell, er det greit å ha tenkt på et par ting før du begynner. Her er tipsene du trenger for å få en smertefri oppgradering.

En moderne bolig inkluderer nytt el-materiell

I Norge er vi over gjennomsnittet opptatt av å pusse opp, og det er mye på grunn av klimaet – vi er rett og slett mye inne. Derfor er det viktig for mange av oss å ha det pent hjemme, og dette inkluderer til og med boligens el-materiell. 

Skal du pusse opp eller renovere?

Skal du pusse opp eller fornye boligen kan nye, moderne brytere og stikkontakter gjøre stor forskjell på helhetsinntrykket. Det kan faktisk gi boligen din et helt nytt uttrykk. Kanskje det virker som en litt skremmende oppgave å ta på seg, men med rett kunnskap og med litt planlegging kan det bli en spennende og vellykket prosess.  

Når du vurderer å bytte ut el-materiell som stikkontakter, brytere, dimmere og termostater med moderne alternativer, er det flere ting du bør tenke på for å sikre deg at oppgraderingen blir vellykket, og smertefri. 

I denne artikkelen kan du lese om:

1. Planlegg godt og involver elektrikeren tidlig

2. Kan du ha innfelte stikkontakter (skjult anlegg)?

3. Trenger du 1M eller 1,5M veggboks?

4. Skal boligen gjøres smart?

5. Mange designmuligheter

ELKO RS16 sort stikkontakt på veggen
ELKO One svart stikkontakt

ELKO har gode kvalitetsprodukter - elsket av elektrikere i hele Norge. Og det beste er at produktene er både moderne og stilige i tillegg! Foto: ELKO

1. Planlegg godt og involver elektrikeren tidlig 

En av de største tabbene folk gjør når de pusser opp eller renoverer boligen, er å ikke tenke på det elektriske tidlig nok. De aller fleste har behov for elektrisk arbeid, til små eller store jobber. 

Det er mye mer effektivt å involvere elektriker tidlig i oppussingsprosjektet, slik at oppgavene blir utført i riktig rekkefølge og at du avdekker muligheter du ikke har tenkt på. Hvis du venter til alt er ferdig, kan dette resultere i at du må rive opp gulv eller vegger på nytt for å oppnå planene dine – og det blir en helt annen regning. 

Våre elektrikere har god erfaring og kunnskap om gode løsninger, som både er kostnadseffektive og tidsriktige. 

ELKO One hvit stikkontakt

2. Kan du ha innfelte stikkontakter?

Om du har kjøpt en eldre bolig, er det stor sannsynlighet for at den har et åpent anlegg. Det betyr at el-materiellet ligger utenpå veggen, og at ledningene ligger langs listene. Lysbrytere og stikkontakter vil da stikke ut en del fra veggen. I tillegg er dessverre mange gammelt el-materiell gulnet i fargen.

Å bytte fra åpent til skjult anlegg kan ofte kreve mye jobb. Elektrikeren din kan vurdere omfanget av jobben basert på ulike faktorer som eksempelvis; Hvor gammelt er el-anlegget? Må alle vegger åpnes opp? Gjelder det hele boligen?

Bytt el-materiellet om du skal renovere

Om du allerede skal rive eller åpne vegger er dette et perfekt tidspunkt å tenke på hvilken type el-materiell du ønsker, så blir det ikke like kostbart. Dette kan være en gyllen mulighet for å skjule ledninger og kabler i veggen, og bytte til flonkende nytt og lekkert materiell.  

3. Trenger du 1M eller 1,5M veggboks?

For det første, hva er egentlig en veggboks? En veggboks er en ganske sentral del av det vi kaller en skjult installasjon. For de som ønsker en sømløs og ren finish på vegg og tak, uten at ledninger synes, er det veggbokser du må ha. Boksene fungerer som en sentral hub, et knytepunkt for elektriske ledningsnett. 

Om du ønsker innfelte stikkontakter må du ha en veggboks. Det er da du får den flate, fine profilen utenpå - resten ligger inne i veggen. Du kan benytte en 1,5M veggboks til alle doble stikkontakter fra ELKO, og den benyttes for å kunne montere ELKO lavtbyggende, innfelte stikkontakter. 

Alle vanlige stikkontakter som ikke er lavtbyggende skal i prinsippet kunne benytte enkeltboks, 1M.

Hvor mye bygger en stikkontakt?

Hvor mye en stikkontakt eller dimmer bygger ut fra veggen, er helt forskjellig fra skjult til åpent anlegg. En innfelt stikkontakt bygger så lite som 1,1 cm mens man må regne med ca. 4 cm og oppover, for utenpåliggende løsninger.

Kan du bytte stikkontakt selv?

Nei, du har faktisk ikke lov til å legge, montere eller koble en stikkontakt. I og med at stikkontakter er faste elektriske installasjoner, skal montering og bytting av stikkontakter utføres av faglærte elektrikere.

ELKO One svart termostat og dimmere på beige vegg

4. Skal boligen gjøres smart?

Når du først skal renovere eller pusse opp boligen din finnes det mange spennende oppgraderinger som kan gjøre hverdagen enklere og mer komfortabel

Med smarthusløsninger kan du styre både belysning, varme og alarmer fra en app på mobilen din. I tillegg blir det mye enklere å ha kontroll på utgiftene med energieffektivisering, som betyr at du kan nyte en redusert strømregning. 

ELKO One, den splitter nye serien til ELKO, har et stort utvalg med vakre og moderne produkter, som termostater, stikkontakter og dimmere. Kan de gjøres smarte? 

Det er enkelt å installere smarthusløsninger, som for eksempel smart lysstyring. Kombiner en ELKO One lysbryter med impulsfjær med en ELKO Smart Multiwire dim puck, for å få en smart dimmer. 

Tips: Velger du en Flexi+ 1M veggboks får du god plass til pucken. Hør med din elektriker tidlig i prosessen, slik at du får de rette løsningene, helt tilpasset din bolig. 

Les også: Smarthus - spar penger med høy komfort 

elko smart dimmer

ELKO Smart Multiwire dim puck er enkel å bruke, men har også mulighet for avanserte funksjoner, som gruppestyring, stemninger og smart app-integrasjon. Bilde: ELKO

ELKO One hvit bryter på grønn vegg

5. Mange designmuligheter

Det er dette de aller fleste synes er gøy - å velge ut hvilke produkter som gjør seg best i sitt interiør. 

Du kjenner antageligvis til klassiske, hvite lysbrytere, dimmere og stikkontakter, det var lenge det eneste man kunne velge. Den siste tiden har det imidlertid blitt mye mer fokus på design, og at de skal passe inn med din stil – de er en del av interiøret tross alt. 

Nå finnes det el-materiell i en rekke utførelser, med nye moderne farger. Du kan for eksempel bytte til svarte detaljer for en moderne look.

Nyheter fra ELKO kommer i fargen renhvit 

Gulhvit plast kan faktisk ødelegge helhetsinntrykket. Bytt derfor ut med pene, nye brytere i fargen renhvit, det gjør overraskende stor forskjell!

Les også: Nyheten ELKO One! 

Ønsker du å oppgradere el-materiellet?

Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg med å finne de beste løsningene for deg og dine behov.